söndag 19 juli 2015

Hjortstek utan bildbevis!

Lagade hjortstek till söndagsmiddag idag. Har aldrig riktigt lyckats få till en riktigt god stek, antingen har den blivit för torr, eller för seg eller för röd. Därför tog jag mig an steken på ett nytt sätt idag!

- Band upp steken med steksnöre och klappade in den i salt och svartpeppar. La i en ungsfast form med höga kanter.
- Blandade ihop rödvin, rapsolja, soja och lite honung och hällde över. (Hade köttet inte varit fryst igår hade jag marinerar den i detta under natten). Hällde detta över steken. Skar upp gul lök och la runt.
- In i ugnen på 80 grader i fyra timmar, tills den kom upp i 64 grader. Lät den sedan vila och gå klart i aluminiumfolie på utsidan ugnen.
- Serverades med kokta knippemorötter, färskpotatis och en sås gjord på spadet från steken, lite maizena och lite grädde, samt egen pressgurka och svartvinbärsgelé såklart!

Köttet blev perfekt! Smälte i munnen. Hemligheten var låg ugnstemperatur och lång tid i ugnen. 
Och skyn från steken utgjorde definitivt en perfekt bas i såsen.

Kanske inte den somrigaste maten, men sommaren lyser ju ändå med sin frånvaro.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar